Ga naar de inhoud

Jaarlijst 2021

Elk jaar aan het einde van het jaar worden er jaarlijstjes opgesteld door radiozenders, muziekbladen, kranten e.d. Ook is er de jaarlijkse traditie van de Top 2000 die veel belangstelling trekt. Sinds vorig jaar ben ik ook maar eens gestart met de opmaken van een jaarlijst van mijn favoriete platen van het afgelopen jaar. Het is volstrekt gebaseerd op mijn interesse en voorkeuren, waarbij het dus geen kennerslijst is maar een lijst van mij als een muziekliefhebber. Ik hoop dat deze lijst je mogelijk aanzet tot het beluisteren van enkele van deze platen of misschien zelfs tot het kopen van een van deze platen. Kortom ook in 2021 kwamen weer prachtige nieuwe platen uit die ik jullie niet wil onthouden. Hieronder mijn tien favorieten platen van 2021.

Hello Darlins – “Go by feel”
Americana band uit Canada. De bandleden behoren tot de meest gevraagde sessiemuzikanten in het thuisland. Spelen een combinatie van country, gospel en soul. Als Corona geen roet in het eten gooit staan zij op zaterdag 5 februari in het Witte kerkje in Terheijden.

Malford Milligan & The Southern Aces – “I was a witness”
Op deze CD speelt Malford Milligan samen met The Southern Aces met o.a. namen als Jack Hustinx en Roel Spanjers samen. Een prachtig en doorleefd albums, waarbij hij zingt over zijn jeugd als zwarte albino in Amerika. Met zijn passie en soulvolle stem weet hij te imponeren tijdens optredens de aandacht op zich te vestigen.

John Hiatt with The Jerry Douglas band – “Left over feelings”
Als rechtgeaarde John Hiatt fan wilde ik hem eigenlijk bovenaan zetten. Ook zijn alweer 24e album mag er zijn een geweldig album met twee energieke en geïnspireerde musici John Hiatt en Jerry Douglas.

Robert Plant / Alison Krauss – “Raise the Roof”
Dertien jaar na de CD “Raising sand” weer een album geproduceerd door T-Bone Burnett. Een knap album met mooie zang van Alison Krauss en Robert Plant dat wel doet denken aan de eerdere CD ” Raising sand”.

Vincent Neil Emerson – “Vincent Neil Emerson”
Een album met alle elementen van een traditionele country plaat. Geheel in de traditie van Townes van Zandt en Steve Earle geproduceerd door niemand minder dan Rodney Crowell.

PM Warson – “True story”
Een heerlijk debuut album vol met retrosoul van deze jonge jazz – soulzanger met een voorliefde voor oude muziek.

Nina Lynn – “Hummingbird”
Een prachtig debuut roots album uit Nederland. Een CD vol met mooie zang en teksten en een mooi samenspel met de instrumentatie. Haar stem en stijl doet denken aan Alison Krauss en Emmylou Harris.

Jackson Browne – “Downhill from everywhere”
Warmbloedige muziek en teksten vol wijsheid met een stem die niet aan kwaliteit heeft ingeboet. Een mix van folk, country en rock met het nummer “A song for Barcelona” als absolute aanrader.

John R. Miller – “Depreciated”
Een debuut album met country blues muziek, waarmee hij zich laat horen als een authentieke vertegenwoordiger van dit genre.

Hayes Carll – “You get it all”
Mooi veelzijdig roots album met stevige uptempo songs, maar ook langzaam voortslepende nummers. Een album dat groeit naarmate je er meer naar luistert.