Ga naar de inhoud

Jaarlijstjes

Elk jaar aan het einde van het jaar worden er jaarlijstjes opgesteld door radiozenders, muziekbladen, kranten e.d. Ook is er de jaarlijkse traditie van de Top 2000 die veel belangstelling trekt. Sinds vorig jaar ben ik ook maar eens gestart met de opmaken van een jaarlijst van mijn favoriete platen van het afgelopen jaar. Het is volstrekt gebaseerd op mijn interesse en voorkeuren, waarbij het dus geen kennerslijst is maar een lijst van mij als een muziekliefhebber. Ik hoop dat deze lijst je mogelijk aanzet tot het beluisteren van enkele van deze platen of misschien zelfs tot het kopen van een van deze platen. Kortom ook in 2020 kwamen weer prachtige nieuwe platen uit die ik jullie niet wil onthouden. Hieronder mijn tien favorieten platen van 2020.

Ray LaMontagne – “Monovision”
Smaakvol retrogeluid, geweldige stem vol emotie, soul en bezieling. Ingetogen plaat vol invloeden uit folk en country

Chris Stapleton – “Starting over”
Als je hem nog niet kent is dit alweer zijn vierde plaat, maar heeft intussen wel vijf Grammy Awards. Een van de meest onderscheidende zangstemmen ter wereld. Op dit album laat hij weer horen dat hij veel meer is dan een country zanger. Soms rustig, dan weer een scheurend nummer dan weer voortkabbelend.

Dan Penn – ” Living on Mercy”
Hij schreef in de jaren ’60-’70 soulklassiekers voor Aretha Franklin en Percy Sledge. Ontroerend mooie plaat, soul gezongen met een country snik oftewel heerlijke soulvolle country.

Jason Isbell & The 400 unit – “Reunions”
Een plaat weer samen met zijn backing band The 400 Unit. Plaat gekenmerkt door sterke teksten, fijne gitaarsolo’s en mooie uptempo nummers.

American Aquarium – “Lamentations”
Een verhalenverteller die zijn verhalen vertaalt naar pakkende nummers. Sinds 2012 up en downs ook als band, waarbij de afscheidsbrief al klaar lag, maar uiteindelijk resulteerde in dit fantastische album.

Bruce Springsteen – “Letter to you”
Keert terug naar zijn roots met wederom zijn E-street Band. De plaat mixt oude en nieuwe nummers. Je waant je weer in de jaren ’80.

Matthews Southern Comfort – “The new mine”
Een mooi album samen met fantastische muzikanten. Muziek de nooit verveelt, die de ellende doet vergeten en dat is de kracht van muziek. Iain heeft weer een pareltje aan zijn oeuvre toegevoegd

Colter Wall – “Western swing & Waltzes and punchy songs”
De man met een fenomenale donkere bariton stem. Klinkt als een doorleefde countryzanger, maar is pas 25 jaar. Zijn muziek blinkt uit in eenvoud, simpel en puur. Retro country romantiek met nummers uit het leven gegrepen door alleen een akoestische gitaar en zijn stem.

Gill Landry – “Skeleton at the banquet review”
Oud lid van de Old Crow Medicine Show. Diep warm stemgeluid. Mooi stemmig Americana album.

Ad Vanderveen – “Treasury keepers”
Een geheel akoestische soloplaat van Ad met enkel begeleiding van een door hem bespeelde gitaar en mondharmonica. Schitterend luisterplezier.

2 reacties op “Jaarlijstjes”

 1. Hans Schoonderbeek

  goede avond Nico,

  mooie lijst weer, vorig jaar een aantal verrassingen voor mij, dit jaar loopt
  jouw lijstje ongeveer synchroon aan mijn lijstje.
  Alleen de CD’s 7, 8 en 9 ken ik niet maar ga ik zeker beluisteren.
  Bij mij staan in de lijst Elvis Costello, Luka Bloom en Hayes Carll,

  Wederom bedankt,

  mooi programma weer, hopelijk laten de omstandigheden het toe weer eens
  jouw kant op te komen met de Rotterdam “posse”

  groet
  Hans Schoonderbeek
  Rotterdam

Reacties zijn gesloten.