Ga naar de inhoud

Session Americana

Session Americana is “a rock band in a tea cup, or possibly a folk band in a whiskey bottle”, zo omschrijft deze Amerikaanse folkrockgroep zichzelf. Zes muzikanten rond een ronde tafel met daarop één microfoon. Iemand zet een song in en de anderen vallen bij. Viool, mandoline, gitaar, basgitaar, veldorgel, mondharmonica; effectief slagwerk en accordeon verzorgen begeleiding of spelen een hoofdrol. Dit optreden op 20 oktober 2016 kan weleens een van de hoogtepunten worden van het komende Puur Wit seizoen.

session_americana_live_photo_001

Session Americana, het klinkt als een thema-avond, maar het is toch echt een bandnaam. De band ontstond in de clubs van Boston, waar de muzikanten elkaar ontmoetten. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een echte band met zes getalenteerde muzikanten die elk op hun instrument virtuoos werk afleveren. Voor dit collectief van zes muzikanten maakt het niet uit waar ze speelruimte hebben, rond de tafel, aan de bar of op een terras, zelfs op zolder. Overal creëren ze dat eigen sfeertje dat regelmatig eindigt in een feestje, met of zonder microfoon(s). De sound van de mannen klinkt een beetje als de vertaling van de Ierse pubs naar Amerika. Soms opzwepend, soms verstild, maar altijd in prachtige samenzang.

Al die ervaringen heeft het zestal gebruikt om met hun nieuwste en zevende album “Great Shakes” een topplaat af te leveren. Die cd volgt op het vorig jaar uitgebrachte en door Anaïs Mitchell geproduceerde “Pack Up The Circus”.

Jefferson Hamer – gitaar, zang
Ray Cavanaugh – mandoline, zang.
Billy Beard – drums, zang.
Dinty Child – gitaar, accordeon, zang.
Jim Fitting – harmonica, zang.
John Bistline – bas, zang.